torsdag 10 september 2009

Helena (Arkansas) - Natchez (Mississippi)


Clarksdale

Tvätteriet är så varmt att man måste gå ut och andas då och då. Det är imma på fönstren, och maskinerna dundrar. Väggarna är täckta med lappar och skyltar. "No profanity". Det är förbjudet att svära. "No running/playing". Och så ett par A4-sidor med bibelord vid torktumlarna.
Utanför hänger Edvard. Han har slutat skolan för idag. Han går på Clarksdales Community College och ska bli maskinskötare. Hans college-id hänger om halsen i ett band som det står "Yes, we can. Obama. Victory".
Han frågar var vi lärt oss engelska, jag säger att jag tittat jättemycket på tv, "Two and a half men", till exempel.
"Och Fresh Prince i Bel Air?" undrar han.
"Såklart", säger jag, och så skrattar vi lite åt Carlton.




Vicksburg

Från Redbone Road kan man svänga in till Vicksburg. Där lyssnar alla på blues i radion. Jättehögt. På en och samma gång hör man fem olika sånger. Parkerar man i kullen som leder ner till floden och ångbåten, kliver ur bilen och svänger höger in på gågatan möter man tre farbröder på en bänk. De ropar: "Hello there! How you guys doin'?" Och man kan svara: "Tack bra, vi är på genomresa, var kan man äta paj?"
Sen kan man börja prata med Howard, han med den blommiga skjortan. Han har en niece som heter Victoria. Howard har varit i Vietnam, men inte Europa. Han vill åka till Europa innan han dör.
Man kan fråga om man får ta en bild på farbröderna, då skrattar Howard och säger: "Go ahead, I aint no criminal."
När man sen visar Howard och hans kompisar hur bilden blev, och lutar sig mot dem känner man hur deras kroppar luktar starkt av sprit och whisky.

När vi ätit buttercake längre ner på gatan och går tillbaka till bilen har Howard och hans kompisar gått. Eftermiddagssolen har letat sig fram till deras bänk och jag gissar att det blev för hett att sitta kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar